Bli best på matsvinn du også

2017-09-29
Miljøministeren har flere ganger blitt intervjuet sammen med vår kokk, Hong. Hun jobber nemlig i Miljødepartementets kantine, og er superflink til å unngå matsvinn. Sammen med kollegaene Josephine og Antje er hun nå nede i tre liter matsvinn i uka, i en kantine med 160 bespisende.

 

 

Så hvordan gjør de det? Vi tok en tur innom kantina og ba om tips vi alle kan bruke, både på jobb i matbransjen og hjemme på kjøkkenet.

- Vi bruker menybanken og planlegger innkjøpene godt, sier Hong Le Thi Tuyet. Hun forklarer at de følger med på hva det selges mest av, og at varer ofte er populære en stund, og så selger man plutselig mindre.

- Da finner vi på noe annet, sier Hong og viser frem kantinas egen honning- og nøttekake.

Oppskriften er enkel. Du blander alle typer bær, kokos og sukater, litt havregryn, honning og eplejuice. Så stekes det på 170 grader som en langpanne i ovnen. Vips har man en sunn og næringsrik kake.

- Vi solgte mye nøtter før, men nå går det mindre. Nå vil de heller ha nøttekake, sier hun.

Grøtvafler

Et annet tips Hong har, er å ikke kaste grøtrestene. Risengrynsgrøt kan settes i kjøleskapet over natten, og blandes med egg og sukker, melk og bakepulver morgenen etter. Litt kanel sørger for den gode smaken.

- Så bruker vi røren til å steke deilige vafler til lunsj, smiler Hong. Hun forteller at røren også kan fryses ned, og smaker like godt uken etter.

Dagsgammelt brød kan bli ostesmørbrød, eller hjemmelagde krutonger.

- Krutonger er kjempegodt, og enkelt å lage. Du bare skjærer vanlige skiver, og kutter dem i små firkanter. Så legger du dem på et bakebrett, heller litt olje og krydder over. Jobber det litt godt inn, og steker det i ovnen, sier Hong.

Krutongene serverer hun til suppe, salat, og pakker i små poser som gjestene kan kjøpe med seg hjem.

Ministeren er fan

I juni kunne vi lese i Dagens Næringsliv at Klima- og Miljøminister Vidar Helgesen er fan av Hongs «Spezialsuppe.» En enkel rett som i bunn og grunn består av grønnsaker man har til overs. Hong lager ofte suppen, og den er aldri helt lik.

- Jeg bruker de grønnsakene jeg har, og så krydrer jeg den så den blir litt spicy, sier Hong lurt.

Miljøministeren er blitt et vanlig syn i Eurestkantina i regjeringskvartalet. Mandag denne uken kom han innom, og lagde mat med Hong. Restemat for å unngå svinn selvfølgelig.

- Vi lagde kyllingtortillas og ostesmørbrød, forteller Hong.

Da de var ferdige fikk ministeren en tallerken selvlaget lunsj i hånden. Etter et par smakebiter smilte han bredt og ga tommel opp.