Får ros for arbeidet med matsvinn

2017-06-23
- Ferskt brød den ene dagen blir ostesmørbrød den andre, og krutonger den tredje, forteller Klima- og Miljøminister Vidar Helgesen om Compass Groups kantine i regjeringskvartalet. Med vår kantinekokk Hong ved sin side, roser ministeren arbeidet vi gjør for å bekjempe matsvinn.

Hong og Klima- og miljøministeren faksimile DN Smak

Bildet viser artikkelen som sto på trykk i magasinet D2, som er en del av Dagens Næringsliv, onsdag 21. juni.

- Hvis matsvinn var et land, ville det vært nummer tre på listen over kilden til utslipp av klimagasser, sa Helgesen under EAT-konferansen i Stockholm på mandag.

På onsdag sto han side om side med Hong i DN, og erklærte at kantinekokkene var hans nye våpen i kampen mot matsvinn. Anledningen er den nye avtalen om reduksjon av matsvinn i Norge, som blir signert i dag. Her går bransjen og regjeringen sammen om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Det er ambisiøse mål, som krever at man ser mulighetene.

Ser mulighetene

- Brokkolistilker er gode til juice, grønnsaksrester går i suppe. Bananer kan fryses ned og brukes i smoothie, sa Hong Le Thi Tuyet til DN.

Den populære kantinekokken forteller videre at hun krydrer krutongene, serverer dem til suppene og selger dem til gjestene som snacks. De små posene har vist seg ganske så populære i Eurestkantinen i regjeringskvartalet.

- Noen kjøper brødkrutonger med til barna sine, som liker dem bedre enn chips! Sier Hong.

Hong er klar på at rester ikke er til for å kastes. De skal sorteres og datomerkes. Som ved alle Compass Groups kantiner følger hun veiledningen om smart plassering i kjølerom, slik at ingenting blir glemt, og (nesten) alt kan gjenbrukes i nye former.

Startet i 2009

- I tillegg til å jobbe med alle prosessene våre rundt produksjonen av mat, har vi i Compass Group det siste året fått god miljøeffekt av å veie og registrere matsvinn, forteller administrerende direktør Kathinka Friis-Møller.

Friis-Møller forteller at arbeidet til Hong Le Thi Tuyet er et godt eksempel på hvordan Eurest arbeider mot matsvinn.

- Vi har jobbet for en mer miljøvennlig og bærekraftig drift i flere år. For eksempel innførte vi kjøttfri mandag allerede i 2009, sier Friis-Møller.

«Nudger» oss sunne

Med teknikker kjent som «nudging» har Eurest tilrettelagt for at gjestene selv skal velge sunnere og grønnere alternativer.

- Vi har ikke fjernet noe, men bare ved at kundene selv får velge sunnere har vi gått ned flere tonn i innkjøp av rødt kjøtt siden 2009, sier Friis-Møller.

I tillegg forteller Friis-Møller at Compass Group aktivt bruker sin posisjon, som en av Norges største leverandører av måltidstjenester, til å påvirke produsentene.

- Vi har inngått et kompaniskap med flere store aktører, og gjør innkjøpene våre sammen. Når vi da velger sunnere og mer bærekraftige produkter, sender det et viktig signal til bransjen, sier Friis-Møller.

Hvis du vil høre mer om Hong og Helgesens arbeid mot matsvinn kan du se dem på NRK Dagsrevyen i dag, fredag 23. juni kl. 19.