Hun er årets 8. mars-forbilde

2017-03-24
Andrea Batea er renholdslederen som egentlig ville bli lege, men ikke orket den brutale virkeligheten på akutten. Det første møte med Norge var som barnevakt for nevøen en sommer, og nå - seks år senere, er hun ansvarlig for renholdet på 20 bygg i Entra-kontrakten.

Andrea Batea årets åttende marsforbilde  

Andrea utenfor et av byggene hun har renholdsansvar for, Posthuset i Oslo.

Her i Compass Group har vi så mange talenter, og vi er opptatt av at alle skal ha like muligheter. Slik er det ikke over alt i verden, spesielt for kvinner. Dette gjorde at vi i år bestemte vi oss for å feire kvinnedagen litt ekstra, og ba de ansatte i Eurest om å stemme frem årets kvinnelige ansatte.

Vi så etter en person som bidrar, inspirerer og får til mer enn det som forventes.  Etter nesten 100 nominasjoner og 64 nominerte, var det Andrea Batea, 33, som ble kåret til årets kvinnedagsforbilde.

- Jeg ble så overrasket, sier Andrea. Hun er blid, og full av energi. Den rake motsetning til dagen før da hun plutselig hadde et ubesvart anrop fra vår nordiske HR direktør, Hege Nergaard Mikaelsen.

- Jeg trodde jeg hadde gjort noe galt, ler Andrea.

Beskjeden hun fikk da hun ringte opp, var alt annet enn gal. Arbeidet hennes som renholdssjef var lagt merke til. Flere ansatte hadde skrevet inn og nominert henne. Spesielt trakk de frem hvor flink hun var til å lede, lære bort og å være et medmenneske i hverdagen.

Positiv tone vinner

- Det er så hyggelig, sier Andrea. Hun forklarer at en viktig del av hennes lederfilosofi er å holde en positiv tone.

- Positivitet smitter, akkurat som negativitet smitter. Man avler som man sår, sier Andrea og fortsetter: Hvis jeg gjør noe positivt for de ansatte, hjelper dem og lærer dem opp, så gjør de positive ting for meg. Det handler mye om kommunikasjon.

Samtidig passer hun på å tilpasse måten hun leder på til den enkelte ansatte. Noen blomstrer med frihet og ansvar, andre trenger klare rammer å forholde seg til.

- Jeg har lært mye underveis, sier hun.

Forelsket seg i Norge

Andrea forteller at hun kom til Norge, fra Romania, for seks år siden. Ektemannen Vio er Rumensk, mens Andrea er halvt ungarsk og halvt russisk. Hjembyen Oradea ligger på vestsiden av fjellkjeden Karpatene, og er et pulserende multikulturelt samfunn.

- Det er mange gamle fine bygninger der. Den katolske kirke hadde sitt «hovedkontor» der på 1100-tallet. Det var en viktig by siden den lå i skillet mellom øst og vest, sier Andrea. At hun skulle forlate hjemlandet var aldri planen.

- Men søsteren min dro hit. Hun er egentlig farmasøyt, men fikk jobb på Lekter’n på Aker Brygge, forteller Andrea.

Den populære uteserveringen er bare åpen om sommeren, og de ansatte jobber lange dager. Det passer ikke så bra når man har en treåring, slik Andreas søster hadde.

- Hun ringte meg og lurte på om jeg kunne komme over og hjelpe med å hente nevøen min i barnehagen, og sånt. Jeg hadde akkurat mistet jobben min, så da passet det bra. Jeg tenkte at det bare skulle bli den sommeren, men så forelsket jeg meg i Norge, sier Andrea.

Hun dro hjem, overtalte ektemannen, og kom tilbake.

- Det har vært så bra. Jeg trives så godt i Norge. Det er helt perfekt, sier Andrea.

Eurest var en åpenbaring

Andreas renholdseventyr startet med en vaskejobb for et annet selskap.

- Men jeg fikk ingen opplæring, ikke støtte fra lederen min og det var ikke noe HMS. Det var så mye tull, sier hun. Jobben gjorde henne sliten og lei.

Da en venninne skulle slutte hos Eurest, grep hun muligheten og søkte den ledige stillingen.

Andrea sperrer opp øynene.

- Det var noe helt annet. En åpenbaring.  Jeg ble så imponert over systemet til Eurest. Jeg lærte så mye. Og etter tre måneder fikk jeg fast jobb på Statnettkontrakten, sier hun.

Etter ytterligere noen måneder ble Andrea teamleder, og halvannet år senere fikk hun jobben som renholdsleder for Entrakontrakten.  Jobben er annerledes, men hun elsker den.

- Det er mye ansvar, men jeg er kjempeglad. Det er en fantastisk sjanse, som ikke alle får, sier Andrea takknemlig.

Hun smiler bredt og forteller hvordan samarbeidet med utviklingssjefen for Facility Management, Nils Finstad, hjelper henne.

- Han er så flott. Jeg lærer så mye av ham. Alt egentlig. Han gjør det så logisk og enkelt. Vi snakker ofte sammen, og han gir meg alltid gode råd og løsninger. Det er veldig positivt, sier hun.

Et øyeblikk blir hun tenksom, så legger hun til:

- Man klarer seg uten kantine på et bygg, men man klarer seg ikke uten renhold. Bare én dag uten renhold på et sykehus, eller her på posthuset. Det går ikke.  Jeg er så stolt av dette yrket. Jeg studerer biologi på deltid nå, men det er ikke fordi jeg vil ha en annen jobb.

- Jeg har lyst til å fortsette å jobbe med renhold, sier Andrea.

Kvinnedagen

Men hva synes hun om å bli årets 8. mars-forbilde i Eurest?

Andrea tenker seg om.

- I gamle dager feiret vi 1. mars som det nye årets første dag i Romania. Det er den første soldagen da alt begynner å våkne til liv, og syklusene begynner på nytt. Kvinnedagen hører sammen med det. Det er en feiring av livet selv. Sånn ser vi det i Romania, sier Andrea.