Rio de Janeiro til kantinene

2018-02-06
Hvert år velger Eurest og Medirest ut et tema vi lager fire merkedager ut av i kantinene. I år er temaet «Celebrations» og vi tar for oss noen av verdens største eller fineste feiringer. Først ut er Karnevalet i Rio de Janeiro.

Vanessa før et av sambashowene under karnevalet hjemme i Rio.

En brasilianer i Bergen

- Alle i Rio deltar når det er karneval, sier Vanessa.

Vi slår av en prat med vår brasilianske kollega på Media City Bergen, for å lære mer om årets første aktivitet. Hvordan feirer de egentlig i Rio? Byen hvor hun er født og oppvokst.

- Karnevalet er på sommeren for oss, så folk griller, danser samba og koser seg, sier hun.

Vanessa beskriver en stemning som 17. mai, nyttårsaften og årets beste partykveld i ett – gjentatt fire dager på rad. Med flere mennesker enn vi har i hele Norge til sammen. Byen stiller med 6,5 millioner innbyggere. I tillegg kommer rundt en million turister. Midt i virvelen av kjente og ukjente, pleide Vanessa å være.

- Det beste med karnevalet var alltid å møte vennene mine. Kanskje tok vi på oss kostymer, og så danset vi, sier Vanessa.

Festet siden 1723

Dansen er kjernen i festlighetene, og går igjen i alle parader og show. Stilen er heftig, og preget av kulturene som har smeltet sammen under solen. Selv om Rios karneval først ble arrangert i 1723, av portugiserne, stammer tradisjonen helt fra førkristen tid i Europa.

Det som da handlet om den siste festen før vinterens matlagre gikk tomme, gikk over i kristendommens fetetirsdag før fasten. I Rio kommer i tillegg tradisjoner fra Afrika, og den Sør- Amerikanske urbefolkningen. Resultatet er et fyrverkeri av farger og glede.

- I år er andre gang jeg går glipp av det, forteller Vanessa.

For få år siden møtte hun en nordmann som bodde i Brasil. De giftet seg, og flyttet til Norge. Vanessa trives, men sier hun gjerne skulle vært i Brasil nå.

Party i Copacabana

- Du ville likt karnevalet, sier hun entusiastisk.

- Fantastiske kostymer og samba! Alle danser samba i Brasil, det er en del av kulturen vår. Og alle deltar i karnevalet. Barn feirer det i barnehager og på skolen. Nabolagene har sine egne fester, feirer med venner og har det helt topp. Sambaskolene har jobbet hele året for å lage show, og vi jubler for de som vinner. Vanligvis går jeg ut i Copacabana. Det er fire bydeler hvor de lager fest, med musikk og alt som hører med. Så jeg møter vennene mine, og så går vi dit, danser og nyter kveldene og livet.

Det er et smil i Vanessas stemme når hun snakker om hjembyen og karnevalet. Hun liker at vi skal feire karnevalet i kantinene, og tror det vil slå an. At alt vil slå an. Maten, kostymene, og sambaen.

Spesielt sambaen.

Rio de Janeiro - En Jorden Rundt - Aktivitet

Compass Group feires karnevalet som en del av våre årlige "Around the World"- aktiviteter.

Vi markerer festlighetene et hav avgårde med fargerike kantiner, meny med inspirasjon fra Sør-Amerika, og muligheter for utkledning, masker og moro.