Vi blir grønnere

2017-02-16
I det siste har den grønne bølgen vært overalt. Avisene har vært fulle av matsvinnkampanjer og fokus på mer bærekraftige råvarer og drift. Det ikke alle vet, er at vi i Compass Group Norge har jobbet for bedre utnyttelse av råvarene og mindre matsvinn i flere år.

Teamet hos Norgesgruppen 

Et av teamene som jobber hardt med å redusere svinn er denne gjengen fra kantinen hos NorgesGruppen. Fra venstre har vi Keilor, Marta, Lars, Arild, Lai og Marina. Lars er kjøkkensjef, og forteller at teamet jobber på flere måter for å levere som helter hver dag, samtidig som de tenker på miljøet og hverandre.

Justerer produksjonen

- Vi snakker sammen om hvor mye vi skal lage, hva som er populært og hvor mye det gikk sist, sier Lars Morsund.

Han forteller at Norgesgruppen ofte melder fra hvis mange ansatte, eller hele avdelinger er borte. Dette hjelper kantinen med å unngå overproduksjon. For å være på den sikre siden velger teamet likevel å ikke varme opp for mye på forhånd, men lager mer underveis. De restene som likevel blir liggende, tas godt vare på.

- Det er viktig å merke maten tydelig så ting ikke blir stående. Vi må kjøle ned riktig, og helst bruke restene neste dag, sier Lars.

Grønn inspirasjon

Teamet hos NorgesGruppen er bevisste på å tenke grønt og tilby vegetariske alternativer. Hver dag har de en ren vegetarrett å tilby gjestene, og 1-2 dager i uken har de en vegetarisk suppe i tillegg.

- For og ikke bare servere grønnsaker og bønner, finner jeg masse god inspirasjon og oppskrifter på vårt matbibliotek og internett, sier Lars.

- Vi prøver å variere. Gjestene har jo noen favoritter som vi kan lage oftere, men vi liker å tilby nye retter. Noen ganger bruker vi kjøtterstatninger som Oumph- produkter. Men det går like mye, kanskje mer, de dagene vi bare serverer stekte eggnudler med friske grønnsaker, avslutter Lars.

Fantastiske resultater

I tillegg til innsatsen til Lars og teamet, er en rekke kantiner plukket ut til å teste ut Compass Groups nye anti- svinnmetoder. De første tallene viser at prosjektet er vellykket. Matsvinnet har gått ned i samtlige kantiner! I tillegg har innkjøpet av rødt kjøtt, en råvare som forurenser mye under produksjon, gått ned med 11 prosent siden vi startet med Kjøttfri mandag i 2009.

Som en ekstra bonus rapporterer gjestene at de er mer fornøyde fordi de får flere sunne og grønne alternativer.  Dette skyldes selvfølgelig våre utrolig dyktige og oppfinnsomme kantinemedarbeidere, kokker og kjøkkensjefer som henter inspirasjon, tenker nytt og leverer knallbra.