4 råd mot et sunnere og mer bærekraftig 2019

Ordet mat-redder ble nr. 6 på Språkrådets 10-på-topp liste til årets ord 2018. Det synes vi er topp, og vi har latt oss inspirere til å dele 4 råd mot et sunnere, mer bærekraftig og praktisk 2019.

  1. Rydd i kjøleskapet en gang i uken

Dette tipset har vi lånt fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. De anbefaler å rydde i kjøleskapet hver torsdag før helgehandelen skal gjøres, men vi sier finn den dagen som passer best for deg og din husholdning. Én tredjedel av maten vi kaster går i søpla – ofte fordi man glemmer å se hva man har i kjøleskapet. Unngå de litt småekle, overraskelsene og la heller de gjenglemte matrestene i kjøleskapet bli skatter mot spennende restematoppskrifter. Lær deg alt om hvordan du skal håndtere råvarene dine for at de skal holde best i Matvetts Bruktopp-leksikon

  1. Kutt ned på saltbruken

Det er en sammenheng mellom saltinntak og høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og er et stort problem for folkehelsen, både her i Norge og globalt. I gjennomsnitt spiser vi dobbelt så mye salt som Verdens Helseorganisasjon har anbefalt. Tre fjerdedeler av saltinntaket kommer fra bearbeidet mat og drikke, og servert mat.

Compass Group er en del av Saltpartnerskapet. Sammen med andre næringslivsaktører og myndighetene er målet å redusere saltinntaket i befolkningen med 30 prosent innen 2025.

Slik kan du redusere ditt saltbruk hjemme:

  • Bytt ut noe av saltet med ferske krydderurter og tørket krydder med lite saltinnhold når du lager mat. Det gir både spennende og god smak.
  • Sjekk saltinnholdet i maten du kjøper. Velg kjøttdeig uten tilsatt salt og brød med under 1 gram salt per 100 gram.
  • Vær klar over at det kan være mye salt i produkter som buljong, soyasaus, østerssaus, marinader, parmesan, blandingskrydder og dressinger. Velg produktet med minst salt. Nøkkelhullmerkede produkter har mindre salt enn andre matvarer av samme type.
  • Smak på maten før du salter. Salt er en vanesak. Om du gradvis reduserer saltmengden, vil du etter hvert oppleve mindre behov for saltsmak i maten du spiser.
  1. Spis variert og fargerikt

Et variert kosthold er viktig for å få i seg alle de vitaminene og mineralene kroppen trenger for å fungere optimalt. En undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønt viser at bare én av fire nordmenn spiser 5 om dagen. Compass Group samarbeider tett med ernæringsfysiologer i utvikling av menyene slik at de skal inneholde rett næringsinnhold og være varierte. Da er det godt å se at den samme studien viser at de som kjøper lunsj i kantine får i seg mer frukt og grønt i løpet av en dag, sammenlignet med de som spiser matpakke. Vårt første tips er derfor å huske den grønne snacksen til matpakken som et eple, en banan eller en gulrot.

Meat-free Monday og fiske-torsdag kan innføres for å øke kreativiteten i matveien samtidig som man opprettholder variasjon og faste rutiner. Tenk også sesong når du handler. Ikke bare er det med på å opprettholde variasjon i kostholdet ditt, men det kan gjøre det enklere å finne ferske, lokale råvarer.

  1. Vask tørt og med minst mulig kjemikalier.

En sølvfri mikrofiberklut og vann er miljøvennlig og like effektivt som å vaske med kjemikalier og rengjøringsmidler. En ren og litt fuktig mikrofiberklut fjerner så godt som alle bakterier. Mengden vann er også viktig – fuktige overflater gir god vekstgrunn for muggsopp og bakterier. Når gulvet vaskes bør det tørke i løpet av 5 sekunder etter at det er vasket over. Har du brukt for mye vann anbefales det å tørke over med en tørr mikrofibermopp etterpå. Det finnes forskjellige typer mikrofibermopper til ulike typer gulvbelegg. Ved vask av gulvene hjemme holder det, i de fleste tilfeller, lenge å bare tørrmoppe gulvet – og heller kun vaske over flekker.

Trenger du rengjøringsmidler for å takle de vanskeligste flekkene anbefaler Miljødirektoratet produkter som har miljømerkene Svanen eller Blomsten.

Del Via: