Around the world: Japas

Første ATW-aktivitet ut i år er Japas – japansk tapas. Her møtes den spanske og japanske kulturen i et hav av små retter, fylt med spennende smaker.

-Tapa betyr lokk på spansk. Fra gammelt av ble tapas servert som en og en rett, rykende ferskt hvor alt kom som en overraskelse under lokket. Alt kan lages til tapas, så Japansk tapas er spennende smiler Francisco.

Francisco vokste opp i Barbate, en liten by kystby sør i Spania. I foreldrenes restaurant lærte han alt om matlaging. Japanerne kom til byen for å kjøpe blåfinnetunfisk fra Gibraltarstredet og som ung ønsket Francisco å dra til Japan for å studere det japanske kjøkkenet og bli sertifisert kokk der.

Bilde av Francisco, smilene med armene i kors
Franciscos drøm er å lære så mye at han en dag kan åpne sin egne japanskinspirerte kafé

Perfekt ris, kvalitet og rik matkultur

-For å bli sushikokk i Japan, må du begynne med å vaske ris i 10 år. Risen er viktigst – den skal ha den rette teksturen og smaken, perfekt balanse mellom syrlig og søtt, og kokes så den kleber uten å bli overkokt, sier Fransico.

Det er japanernes fokus på kvalitet, struktur og dedikasjon når det kommer til matlaging som fascinerer Fransciso. Han har vært i Japan tre ganger og målet er å reise annen hvert år fremover.

-En av de tingene som overrasket meg første gangen jeg var der var at man i hver eneste butikk og restaurant har innblikk til kjøkkenet. Det legger press på at alt skal være rent og ryddig hele tiden, forklarer Francisco.

-Jeg synes det er spennende å bli kjent med menneskene og håpet er alltid at de skal dele sin kunnskap og oppskrifter, sier Francisco.

På turene til Japan har Francisco blitt invitert på tradisjonelle te-seremonier, smakt majonessmoothie og spist tunfiskøye. Han har også lært en ting eller to om sushi.

Måten man spiser sushi på reflekterer hvordan man er som menneske

5 mini tartar steaks of salmon
Det japanske kjøkken har mye snadder å by på. (Foto: HaugenGruppen)

-De fleste som spiser sushi her i Norge dypper hele nigiri i soyasaus slik at risen suger opp sausen. Soyasmaken skal ikke komme gjennom risen, men fra fisken. Man bruker en liten børste og pensler fisken med litt saus, forklarer Fransciso.

Japanerne mener at måten man spiser sushi på reflekterer hvordan man er som menneske. Når man dypper hele nigirien i soyasausen slik at risen suger opp sausen er man ambisiøs og vil ha alt. Men japanerne er kjent for måtehold.

-De fokuserer på få ting og dedikerer hele sin tid til å bli perfeksjonister innenfor sitt område, sier Francisco.

Japan er mye mer enn bare sushi

Det er nettopp derfor det japanske kjøkken kan by på en rekke ulike matretter. Japan er ikke bare sushi, men søte tunfiskøyer på nesten en halvkilo, supper og Franciscos favoritt okonomiyaki.

-Det er en teppanyaki matrett og lages på en stor flat stekepanne som kalles teppan. Det minner meg litt om tortilla og man kan ha nesten hva man måtte ønske på toppen, smiler Francisco.

Vi gleder oss til å se hvilke retter Francisco og våre kokker overrasker oss med under lokket når Japas står for tur i uke 13.

Del Via: