Around the World: Oktoberfest

Vi tok en hyggelig lunsjprat med Joachim Mayer, Servicemanager på Fornebuporten, for å snakke oktoberfest, mat og selvfølgelig Joachim selv.

– Jeg har ansvaret for å gjennomføre alle eventer og konferanser. Det er kjempespennende – alltid veldig travelt her på huset og mye som skjer, forklarer Joachim, som til daglig jobber som Servicemanager på Fornebuporten.

Han passer perfekt til rollen sin. En humørfylt mann på 51 år, alltid med et smil på lur, som nikker og smiler hei til alle mens vi navigerer oss igjennom kantina. Opprinnelig kommer han fra Frankfurt-Manheim i Tyskland, men for 15 år siden flyttet han til Norge med sin norske kone.

-Alle som vil oppleve skikkelig oktoberfest bør dra til München, smiler Joachim

Fra bryllupsfest til ølfestival

At tyskerne vet å arrangere fest, det er det ingen tvil om. Oktoberfest regnes nå for å være verdens største folkefest. 6 millioner mennesker besøker hvert år plassen Theresienwiese i München hvor den store ølfestivalen avholdes.

-Det starter tidlig, klokken 9-10 åpner inngangen og så kan du sette deg i de store teltene. Hvert telt har sitt tema; musikk, komikere, allsang og messekorps. Det er masse forskjellige opplevelser, sier Joachim.

Feiret første gang i 1810, til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese, har det utviklet seg til å bli en festival med tivoli, parader og 14 store øltelt som rommer 3 – 10.000 mennesker.

-Det har forandret seg mye siden jeg var der for 20 år siden. Vi stod i kø for å komme inn på morgenen og så fikk man plass. Nå trenger man billetter og man må reservere bord. Det er egne sykehustelt og lost-and-found telt, forklarer Joachim.

Mattradisjoner

Folkemengdene har blitt større, organiseringen mer profesjonell og sikkerheten strengere, men mye er også det samme. Maten blant annet.

-Svinenakke er typisk med sauerkraut (surkål) og brød eller pretzel. Halv kylling med pommes frites er også populært. Det serveres surkålsuppe … og de hvite pølsene – Weißwürste – kokt i vann, med søt sennep, smiler Joachim.

Det blir spist over 500.000 kyllinger i løpet av oktoberfest. I våre kantiner kan vi vente oss svinenakke, sauerkraut og tysk tradisjonell pølse når oktoberfest står for tur. Det er bare å glede seg til feiring neste uke.

 

Oktoberfest Fun Facts

  • Feires hvert år i 16 dager før den første søndagen i oktober.
  • Festen settes i gang ved at Münchens ordfører åpner den første øltønnen og erklærer «O’zapft is» («Det er tappet!»).
  • Området festen arrangeres, Theresienwiese, er oppkalt etter prinsesse Therese. De lokale forkorter gjerne både festen og plassen til «Wiesn».
  • Oktoberfestøl (Oktoberfestbier) får kun produseres av de 6 lokale München-bryggeriene: Augustiner, Paulaner, Spaten, Löwenbräu, Hacker Pschorr og Hofbräu.
  • Et gjennomsnittlig Oktoberfestbier serveres i et klassisk 1-literskrus kalt «Maß» (mass), og har et alkoholvolum på hele 6 %
  • 4000 gjenstander blir hvert år mistet under Oktoberfest. Dette er vanlige gjenstander som briller, telefoner, penger og jakker, men det hevdes at også mer uvanlige gjenstander som et gebiss, en gravstøtte formet som en blyant og en Segway har blitt mistet under festivalen.
  • Festivalen har tilrettelagt for familier de senere årene med tivoli, aktiviteter for barn og egne familiedager.
  • Festivalen avsluttes i en tradisjonell seremoni hvor det avfyres salutter fra trappetrinnene på Bavaria-monumentet.
Del Via: