PlastKutt

Å erstatte produkter i plast med alternative materialer er ett steg i riktig retning, men mengden engangsmateriell må også kuttes ned på hvis det skal utgjøre en positiv forskjell for miljøet.

Compass Group PlastKutt-logo

Verden drukner i stadig mer plast, og det haster å gjøre noe. Hvert eneste minutt havner om lag 15 tonn plast i havet.

Vi jobber tett med leverandører for å finne alternativer, og oppfordrer kunder og forbrukere til å tenke nytt om bruken av engangsservise og emballasje. Dette er med på å sikre at vi erstatter plastartikler med gjenbrukbare alternativer eller engangsartikler i andre materialer.

Hvorfor kutte plast?

Plast i seg selv er ikke farlig hvis det sorteres rett. Siden vi ikke kan garantere for hvor plasten vi sender fra oss i form av engangsmateriale havner, har vi bestemt oss for å gå for treverk og papp i bruk av engangsemballasje. Nedbrytningstiden på treverk og papp er kortere enn nedbrytningstiden til plast og vil gjøre mindre skade om det skulle havne i naturen.

Redusering av plast offshore

I Offshore sektor har ESS spesialsydd tøysekker som brukes av renholdere til frakt av kluter og mopper opp til renholdsvognen, og ut til renholdsstasjonen. Kluter og mopper ble tidligere fraktet i plastposer. Tøysekkene vaskes sammen med moppene og brukes igjen og igjen. Hver renholder skifter tøysekk 1 gang pr dag til kluter og mopper. På denne måten er forbruket av plastposer redusert med nesten 50 000 plastposer hvert eneste år.

Disse artiklene ble forbudt i 2021:

Disse gjenstandene er det ingen grunn til å ha i plast og skal derfor forbys. EU har vedtatt en forordning og i Norge vil disse artiklene forbys i løpet av 2021:

  • plastbestikk
  • tallerkener i plast
  • plastsugerør
  • spisepinner i plast
  • q-tips i plast
  • rørepinner i plast
Grafikk som viser hva man kan gjøre for å redusere plastavfall, samt fakta om hvordan plast skader naturen og dyr
Hva kan du som forbruker gjøre for å redusere ditt plastforbrukt? Grafikk: Compass Group

 

Les også

Slik reduserer du ditt plastforbruk
Forurensning fra plast er en alvorlig trussel mot livet i havet. 80% av søppelet i havet kommer fra land. Med enkle grep og de 5 R'ene i bakhodet kan man redusere ikke bare mengden plastavfall, men alt avfall som havner på avveie.
Les Mer