Slik reduserer du ditt plastforbruk

Forurensning fra plast er en alvorlig trussel mot livet i havet. 80% av søppelet i havet kommer fra land. Med enkle grep og de 5 R'ene i bakhodet kan man redusere ikke bare mengden plastavfall, men alt avfall som havner på avveie.

Reduce (redusere)

Gjenvinning av plastikk er viktig, men ikke godt nok for å løse problemet med plastforsøpling. Mange plastartikler kan ikke resirkuleres effektivt og vil ende opp som avfall, og noen steder mangler den rette infrastrukturen for å resirkulere plast.

Som forbrukere kan vi ikke være helt sikre på hva som skjer med et produkt ved slutten av dets livssyklus, men vi kan velge hvilke produkter vi kjøper. Ved å redusere ditt plastforbruk tar du et aktivt standpunkt i å redusere mengden plast som utgjør en fare for miljøet.

Still deg spørsmålene: Trenger jeg dette? Kan jeg erstatte det med noe annet?

Refuse (avslå)

Illustrasjon av en plastvannflaske, take-away kopp og sugerør med ett kryss overMange av plastartiklene som oftest kastes er de vi får gratis eller i kjøpsøyeblikket. Eksempler på dette er plastsugerør, handleposer i plast, engangsbestikk i plast, engangstallerkner- og take-away kopper.

Dersom du takker pent nei til slike produkter bidrar du til å eliminere kilden til plastavfall. Ofte finnes det også gode alternativer til en rekke plastprodukter. Vi må ikke glemme at til rundt midten av det 20. århundre var ikke bruk av plast utbredt. Med litt forberedelse og planlegging kan du enkelt avstå fra plast.

Tips til hvordan man kan avstå fra plastikk:

  • Oppgi at du ikke vil ha sugerør med drinken/kaffen/brusen når du bestiller
  • Om det finnes to alternativer av en vare – velg den uten, eller med minst emballasje.
  • Unngå tekstiler som avgir mikrofiber i plast slik som nylon og polyester ved vask. Det finnes også egne vaskeposer som samler opp mikroplasten slik at den ikke forsvinner ut i havet.

Reuse (gjenbruk)

En av de største grunnene til plastforurensning er den korte livssyklusen til plastprodukter. Kun 9% av all plast som produseres resirkuleres. Ved å velge produkter som kan brukes flere ganger reduserer vi plastfotavtrykket vårt. Mye engangsemballasje kan i dag erstattes med produkter i andre materialer som man kan bruke om og om igjen.

Her er noen eksempler: 

  • Bruk handlenett i stedet for poser i plast. Man kan for eksempel hekle egne poser til å bære frukt i. Slik som dette. 
  • Her i Norge er vi så heldig at vi har friskt og velsmakende vann rett fra springen. Kjøp en drikkeflaske; den har lang levetid, kan brukes om og om igjen, og du drikker garantert mer vann i løpet av dagen med en vannflaske på pulten eller i veska.
  • Legg matrester og nistematen i glassbeholdere eller bruk gjenbrukbart matpapir med voks.
  • Doner gamle klær, leker, møbler eller elektronikk som du ikke lenger ønsker eller trenger. Mange ting kan også repareres i stedet for å kastes.

Recycle (resirkuler)

Illustrasjon av resirkuleringsmerke for plast

Gjenvinning er en viktig del av løsningen på plastproblematikken, men det erstatter ikke behovet for å redusere forbruk av, gjenbruke eller velge bort plastprodukter. Pant alltid flasker merket med pantemerket, og kildesorter, ikke bare plastavfallet ditt, men alt avfall. I Norge varierer kildesorteringen fra kommune til kommune, men de fleste tilbyr enkel sortering av plastemballasje.

All resirkulerbar plast er merket med et eget symbol. Plastemballasjen må være tom for mat- og produktrester, men det gjør ikke noe om en påleggspakke for eksempel er litt fettete. Å skylle i kaldt vann og ta en sveip med oppvaskbørsten er tilstrekkelig. Om det er rester som ikke lar seg skylle bort, legges den skitne emballasjen i restavfallet. På sortere.no finner du enkelt ut sorteringssystemet i din kommune og utfyllende informasjon om hvordan du kan håndtere ulike typer avfall.

Remove (fjern)

Bidra til å redusere plasten som allerede har havnet i naturen ved å bli med på ryddedugnader i ditt område, eller plukk med deg søppel og ta det med hjem når du er på tur. Kampanjen #5forhvalen oppfordrer til at alle plukker med seg 5 biter med søppel.

Hvis 1 av 5 plukker 5 om dagen unngår vi at 35 tonn søppel havner i naturen hver dag.

Gå frem som et godt eksempel, og oppfordre resten av familien til det samme. Barna lærer atferd gjennom å se hva de voksne gjør, og slik kan du også skape fremtidige plastryddere.

Del Via:

Les også

4 råd mot et sunnere og mer bærekraftig 2019

Ordet mat-redder ble nr. 6 på Språkrådets 10-på-topp liste til årets ord 2018. Det synes vi er topp, og vi har latt oss inspirere til å dele 4 råd mot et sunnere, mer bærekraftig og praktisk 2019.

PlastKutt

Å erstatte produkter i plast med alternative materialer er ett steg i riktig retning, men mengden engangsmateriell må også kuttes ned på hvis det skal utgjøre en positiv forskjell for miljøet.

5 matredder-tips – slik kaster du mindre mat

Følger du disse 5 tipsene fra Mette Nygård Havres lynkurs i matredding er du på god vei til å bli en matredder.