Diwali bringer lys til vintermørket

Årets siste «Celebrations: Around the World» er den indiske lysfesten Diwali. Vi ble med på feiring i Entras kantine på Posthuset i Oslo.

-Det er veldig mange på bygget her som har gledet seg til i dag og synes det er spennende at vi feirer Diwali i kantinen, sier Rathika Elangathevan.

Vi møter henne på Entra sin kantine på Posthuset i Oslo hvor hun til daglig jobber som kundeansvarlig. Blomster er kjøpt inn og flere av byggets indiske ansatte har samlet seg for å dekorere det ene bordet med blomsterdekorasjonen Rangoli.

-Diwali er en spesiell høytid i India, og Sri Lanka hvor jeg er fra, og kan sammenlignes med jul her i Norge. Man samler familie og venner, spiser mye god mat, og søtsaker for å feire det søte liv, smiler Rathika.

Lys og lykke

-Det jeg liker best med Diwali er sarien, smiler Rathika (første fra venstre). Både hun og kollegaen Noomi (i midten) høstet mange komplimenter i løpet av lunsjen.

Diwali betyr «en rekke med lys» og er en av de største festivalene i India. En lysfest som handler om de godes seier over det onde, og lysets seirer over mørket. Det pyntes med lys før gudinnen Lakshimi vender hjem og bringer med seg velstand og lykke.

-Vi pynter med skåler fylt med velluktende olje kalt diya og lager Kolam – et mønster laget med mel. Man kan også bruke kokos og blande med konditorfarge, forklarer Rathika ivrig mens hun viser meg bilder av Kolam på telefonen sin.

Søtt og spicy

Som med mange andre høytider er det rundt maten familiene samles under Diwali. Hva som serveres varierer fra land til land, men det går tradisjonelt i vegetarretter, spicy nan, og søtt godteri og bakst.

Jeg har fått en kollega til å lage laduu, smiler Rathika og ber oss alle smake på de runde søtsakene.

Laduu er søtt og saftig og blir fort borte fra fatet i løpet av lunsjen. Kantinen på Posthuset dufter fantastisk og mange velger rettene laget for anledningen – Chana masala med ris, Indisk fiskesuppe og mango lassi.

Fyrverkeri og Bollywood

-Etter man har spist og nytt samværet, er det fyrverkeri og så går man ut for å sjekke stemningen i nabolaget. I nyere tider har det også blitt en tradisjon at store Bollywoodfilmer med kjente stjerner har premiere under Diwali og mange drar for å se film med familien, forteller Rathika.

Mens den tradisjonsrike festen vanligvis varer i tre til seks dager, blir det med et par timer i kantinen denne kalde novemberdagen.

-Det er gøy å gjøre noe litt annerledes iblant, smiler site manager Noomi, som for anledningen har blitt kledd av Rathika i en lekker rosa sari, armbånd, øredobber og hårpynt.

Tradisjonelt tilhører ikke Diwali kun hinduene, men også sikhene, jainistene og noen retninger innen buddhismen. I dag fikk Eurests ansatte og gjestene i kantinen på Posthuset også være med i fellesskapet som feirer glede, håp og god mat.

Del Via: