Juleribbe med medister, rødkål og ribbesaus

Ribbe har i morderne tid blitt det mest utbredte julemåltidet i Norge, og er fortsatt den mest spiste julematen på Østlandet og i Trøndelag.

Ribbe har i morderne tid blitt det mest utbredte julemåltidet i Norge. Selv om ribbe som julemat ikke har like lange tradisjoner som for eksempel pinnekjøtt og lutefisk, spiste ca. 55 prosent av nordmenn ribbe på julaften. Det er flere årsaker til at ribbe har blitt mer populært, men de vanligste årsakene har med tilgang til grisefor, politikk og geografi å gjøre.

Under vi satt sammen en nydelig oppskrift til hvordan ribben kan spille hovedrollen i kveldens juletallerken.

Ingredienser: 

4 personer

800 g                    Ribbe

200 g                    Medisterkaker

240 g                    Julepølse

600 g                    Rødkål

200 g                    Ribbesaus (se oppskrift og fremgangsmåte under)

6-800 g                Mandelpoteter

150 g                    Tyttebær, frossen

40 g                       Sukker

50 g                       Svisker

 

Tilberedning:

Dagen før (kan også gjøres et par dager i forveien):

Rut svoren på ribben med en skarp kniv. Kutt kun gjennom svoren, ca. 0,5 cm. ned i ribben. Små ruter er å anbefale.

Krydre med salt og pepper. Gni krydderet godt inn i ribben. Legges i en langpanne og pakkes inn i plast. Settes i kjøleskap til dagen etter.

 

Selve dagen:

Hent frem en tallerken, eller krøll sammen litt aluminiumsfolie. Legges midt under ribben slik at ribben «buler». Dette gjøres for at fett og kjøttkraft skal renne vekk fra svoren under stekeprosessen.

Fyll ca. 1 liter vann i bunn av langpannen. Pakk ribben inn i folie over hele langpannen, og tett godt rundt kantene.

Stekes på ca. 180 grader i ca. 1 time, slik at ribben blir dampkokt under folien.
Ta deretter av folien og dryss litt ekstra salt over svoren – ikke mye, kun et lett dryss.

Stekes deretter videre uten folie i ca. 1-1,5 time på 180-200 grader til ribben er mør. Dette sjekkes ved å vri i et av benene under ribben. Løsner benet lett, er ribben mør.

Om svoren fortsatt ikke er sprø, settes temperaturen opp til 250 grader og stekes videre i ca. 10-15 minutter. Pass på underveis, så ikke svoren svir seg.

La ribben hvile i minimum 20 minutter før den kuttes i serveringsstykker.

Ribbesaus

Ta utgangspunkt i en klassisk brun saus. Smak til med julekrydder som nellik og allehånde.
Et par skiver brunost og litt søtt i form av ripsgele, løfter smaken ytterligere. Tilsett litt av ribbefettet i sausen rett før servering og rør det godt inn i sausen.

Anretning av juletallerken

Ferdigstekt ribbe kuttes i porsjonsstykker.
Julepølse kuttes i porsjonsbiter. Snittes i skinnet og brunes i pannen. Varm pølser og medisterkaker gjennomvarmt i ovn før servering.

Tyttebær sukres og tines. Det blir ekstra godt om det piskes i kjøkkenmaskin til det skummer litt i kantene av piskebollen.

Svisker varmes i en kjele med et par spiseskjeer vann i bunna av kjelen.

Rødkål varmes.

Anrett ribbe, medister og rødkål på tallerken.

Server nykokte mandelpoteter og saus ved siden av.

Del Via:

Aktuelt

Brune pinner – nydelig til jul

Brune pinner er absolutt en av de tradisjonelle julekakene som er enkleste å bake.

Brente mandler – julens godteri

Vil du vise noen at du setter pris på dem, er brente mandler den perfekte lille gaven du kan gi bort i julen.

Hvitløk-potetterte med grilla grønnsaker

Hvitløk er godt, sunt og gir god smak i denne lekre retten fra vårt ESS Culinary Team. Bon apetit!