Spenstige smaker med Funky Fresh Food

Da Compass Academy etterspurte et Funky Fresh Food-matkurs tok vår leverandør Haugen-Gruppen utfordringen på strak arm. Resultatet ble en kveld med spenstige smakskombinasjoner, fargesprakende retter og en inspirert gjeng som er klare for å overraske våre gjester med sin egen vri på Funky Fresh Food.

-Da vi ble spurt om å lage et kurs som het Funky Fresh Food, tenkte vi med en gang at nøkkelen lå i digg mat, som ser kult ut og smaker masse, sier Jørgen Peterson, Key Accont Manager i Haugen-Gruppen.

Peterson innledet kurset med fusion te – iste uten kalorier, uten sukker, men rik på naturlig smak. Han gav så ballen videre til sin kollega Mats Johansson, corporate chef, og konseptutvikler. Med spennende fakta, kreative kokkeevner og en god dose svensk sjarm tok Johansson kursdeltakerne på en reise fra Tabasco-sausens fødested i Louisiana til Kikkoman soyasaus i Japan.

Endorfiner og chili

-Hvorfor er chili bra? spurte Johansson mens han fortalte om råvarenes historie og utfordret alle til å smake på chilifrøene Tabasco lages av.

Mens de modigste kursdeltakerne smakte – noen mer tårefulle enn andre – forklarte Johansson at chili er bra fordi det kickstarter endorfiner og får i gang smaksløkene.

-Smakene forsterkes etter man har spist chili, fordi smaksløkene utvides. Litt chili i forretten er med andre ord ikke dumt, smiler Johansson.

Umani

Smaksreisen gikk videre til Japan og soyasausen Kikkoman. Johansson kunne fortelle at man både i Tabasco og soyasaus finner smaken umami.

Umami betyr god smak på japansk og er den femte smaken ved siden av surt, søtt, salt og bittert. Gammeldagse prosesser som fermentering er en av flere måter å bringe frem denne smaksbomben på.

-Det er vår oppgave å skape sensasjonelle smaker, smiler Johansson, før han resten av kvelden disker opp den ene spenstige retten etter den andre. Det brukes klesklyper og airbrush, Tabasco og Kikkoman. Det smakes, stilles spørsmål og nikkes anerkjennende blant kursdeltakerne.

Spenstige smaksopplevelser

Glade og fornøyde forsvant de fleste kursdeltakerne før jeg rakk å ta de igjen med notatboka og spørsmålene mine. De som stod igjen sa at de følte seg inspirert og gleder seg til å lage litt Funky Fresh Food fremover. Det er ingen tvil om at våren kommer til å by på noen spenstige salatbarer og smaksopplevelser i Eurests kantiner.

Del Via: