Bærekraft i fokus på Sundtkvartalet

På Entras bygg Sundtkvartalet, hvor Eurest driver kantinen, vil det i 2019 bli arrangert en rekke aktiviteter med fokus på miljø og bærekraft.

På Entras bygg Sundtkvartalet, hvor Eurest driver kantinen, vil det i 2019 bli arrangert en rekke aktiviteter med fokus på miljø og bærekraft. Våre ansatte Irene og Krasimira bidrar aktivt for at gjestene i kantinene skal spise sunt og næringsrikt.

-Vi hadde nylig et frokostseminar her hvor gjestene fikk servert bygggrynsgrøt med bakte epler, jokusyohurt med økologisk granola og rundstykker bakt på sirissmel og melormmel, forteller Irene.

Insektmelt

Bilde av poser med sirissmel og melormmel med meltypene strødd ut på bordet foran
Sirissmel og melormmel består av insektene siriss og melorm. Insektene grovmales til mel rikt på proteiner og fiber. Sirissmelet inneholder også Omega3, Omega6, B12, Jern og kalsium. Melormmelet inneholder mye animalske proteiner, vitaminer og mineraler

Irene forklarer at det ikke er så annerledes å bake med insektmel, enn med vanlig mel. Du lager vanlige rundstykkedeig og har i noen spiseskjeer med insektsmelet. Resultatet blir rundstykker proppfulle av proteiner. Oppskriften hun brukte finner du nederst i denne artikkelen.

– Jeg lagde store mengder av det og vi solgte det i kantinen. Det ser ut som helt vanlige rundstykker, med unntak av noen ekstra sorte prikker, sier Irene.

Sunnere snacks og sjokolade med insekter

12.februar samarbeidet alle leietakerne i bygget om en Åpen Dag på Sundtkvartalet. I kantinen inviterte Eurest inn selskapet Urban Mat, som blant annet serverte friterte insekter.

– Det var faktisk en del kunder som smakte, og det var litt blandede tilbakemeldinger, men noen kjøpte med seg produktene deres som sjokolade med insekter i, og melormmel, sier Krasimira med et smil.

Det ble også servert grønnsaker med dipp, friterte salatblader og grønnsakschips for å promotere sunnere snacks og kosemat.

-Jeg tror folk generelt er opptatt av sunt kosthold. Det er en høyere interesse for sunnere mat, sier Krasimira

Dette kan Irene bekrefte, men hun legger til at folk kanskje ikke er helt klare for insekter enda selv om de ønsker å bytte ut kjøtt med annet protein.

-Det er mange unge mennesker som kjøper mat i kantinen på Sundtkvartalet, og de etterspør vegetarmat.

-Vi ser også at det blir mer vegetarisk og mindre kjøtt i Eurest sin sentrale menybank, sier Irene.

Satser på bærekraft

Entra utvikler miljøledende bygg og jobber aktivt for å redusere sitt fotavtrykk.

-Jeg synes Sundtkvartalet er et fantastisk bygg. Det er bra at det ble valgt til å være en del av Oslo Miljøhovedstad, og det er gøy at Entra satser på bærekraft. Vi har snakket om å dyrke urter oppe på terrassen og flere andre miljøtiltak. Det blir spennende å se til høsten når vi skal arrangere flere miljødager, smiler Krasmira.

Entra arrangerer en rekke aktiviteter som samarbeidspartner av Oslo Miljøhovedstad i løpet av 2019. Følg med på Entras Facebooksider for å se om det dukker opp et arrangement nær deg.

Proteinrundstykker med insektmel:

Gir ca. 16 rundstykker

Ingredienser 

5 dl hvetemel                                                           1 dl vann

1 dl sammalt hvete fin                                           2 ss smør

3 dl havregryn                                                         1 egg

2 ss melorm mel                                                     25 gr. tørrgjær

1 ss siriss mel                                                          200 gr. 15-20 min

5 dl melk

Fremgangsmåte:

  1. Smelt smøret og varm melken til 37 °C.
  2. Bland tørrgjær i melet, havregrynen og insektsmelet . Ta i den lunka væsken og egg. Juster mengde hvetemel til passe deig. Eltes til deigen blir jevn og smidig.
  3. Dekk til med plast og la den heve i ca. 40 minutter til deigen nesten er dobbel størrelse.
  4. Kna den ferdighevede deigen litt og trill den til en jevn pølse. Del pølsen i like store deler (ca. 16 deler). Trill til glatte rundstykker.
  5. Legg dem på bakepapir på en bakeplate. Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle og la de etterheve i ca. ½ time på et lunt sted.
  6. Stekes på 200 grader i 10-15 minutter
Del Via: