Drikke til julematen

Lurer du på hva du skal drikke til julematen? Her får du tipsene du trenger av Eurest Konferanse & Selskaps sommelier Fredrik Nilsen.

Julematen er ofte salt, med fett fra kjøtt, stekjesjy eller saus, og gjerne med søtt tilbehør. Frisk drikke renser opp i fettet, mens god fruktighet og konsentrasjon i drikken står stødig mot de store smakene i måltidet.

Middagsretter

Ribbe/svinestek

Fett og litt søt smak i maten gjør at frisk og konsentrert drikke passer fint. Tilbehør som eple og svisker betyr at vi trenger god fruktighet i vinen.

Forslag til drikke: Riesling (GG eller ortswein) eller chenin blanc er gode hvite valg. Musserende som champagne og crémant er friskt og livlig til. Vil du prøve noe utenom det vanlige, kan en god, fruktig sake som Junmai Ginjo løfte fram smakene i julemåltidet.

Pinnekjøtt

Kjøttet har mye smak, og er fett og salt. Frisk og konsentrert drikke, eventuelt med litt sødme, kan passe godt.

Forslag til drikke: Riesling eller pinot gris med god konsentrasjon. Tørr hvitvin passer fint, eventuelt med ørlite sødme i hvis du ikke liker vinen for tørr.  Er du mest glad i rødvin, kan du velge en sangiovese, pinot noir eller en vin fra Priorat for en virkelig kraftpakke. Hva med å prøve florvin frå Jura? Det er et vågalt, men godt valg.

Juletorsk

Juletorsken er mild på smak og har litt fett fra smørsausen. Middels smaksrik drikke passer fint.

Forslag til drikke: Vil du ha rødvin, gå for en frisk, lett og fruktig vin. Pinot noir eller barbera er gode valg. Hvitvin som chardonnay, muscadet eller hvitvin fra Bordeaux passar bra til torsk med smørsaus.

Lutefisk

Retten med tradisjonelt tilbehør er fet, salt og søtlig. Drikken bør derfor være frisk og smaksrik.

Forslag til drikke: Hvit riesling fra Tyskland, tørr eller med ørlite sødme. Musserende som crémant og champagne livner opp kombinasjonen.

Viltretter

Noen typer viltkjøtt har kraftig smak, andre typer kjøtt har mildere smaker. Søtlig tilbehør som viltsaus, tyttebær og rotgrønnsaker har mest å si for drikkevalget.

Forslag til drikke: Litt utviklet vin som barbaresco, bordeaux eller spansk rioja gran reserva passer godt til viltet. Blanc de noirs champagne er en spennende kombinasjon. Det samme kan en hvitvin fra Rioja, med noen år på baken, være.

Kalkun

Kjøttet er magert og moderat i smak. Tilbehør som svisker, eple og nøtter tilfører smak og sødme.

Forslag til drikke: Pinot noir fra USA, New Zealand eller Tyskland. Du kan også bruke hvitvin. Riesling, pinot blanc og chardonnay er gode valg. Eller hva med champagne?

Nøttestek

Denne retten er en julefavoritt for mange vegetarianere. Den er ganske mild og smaker først og fremst av nøtter og grønnsakskraft. Frisk og fruktig drikke passer godt til.

Forslag til drikke: For en frisk, fruktig og saftig kombinasjon, prøv en tysk riesling. Vil du heller spille på smaken av nøtter og smør, velg en fatlagret chardonnay som har liknende aromaer fra eikefatet. Rødvin passer også godt til, velg en frisk og litt fyldig vin, gjerne med innslag av eik. Rødvin fra Bordeaux eller sangiovese fra Toscana passer godt. For skikkelig festfølelse, prøv en moden champagne til.

Desserter

Riskrem

Selve riskremen er mild på smak og har en del fett og sødme. Rød saus med smak av bær er vanlig tilbehør.

Forslag til drikke: Brachetto, recioto eller tokaji aszu. Madeira går også bra til.

Moltekrem

Pisket krem smaker søtt og har en del fett. Derfor trenger vi friskhet. Multene tilfører komplekse og fruktige smaker.

Forslag til drikke: Pineau des charentes, riesling beerenauslese eller madeira.

Karamellpudding

Søt pudding med smak av karamell passer godt sammen med søt og frisk drikke. Smak og aroma av råvarer som passer ved siden av er nøtter, tørket frukt, vanilje eller andre krydder.

Forslag til drikke: Tokaji aszu, recioto, beerenauslese, madeira eller eiswein.


Tips til drikke til julematen. Fredrik Nilsen, fagansvarlig kurs- og konferanse, og utdannet sommelier

Forslagene til drikke til julematen er utviklet av Fredrik Nilsen, Fagansvarlig for kurs- og konferanse for Eurest Konferanse & Selskap. Fredrik har lang fartidstid innen restaurant og hotellvirksomhet. Hans interesse for mat og vin er både jobb og hobby. Han er fagutdannet og har den anerkjente internasjonale Sommelierutdannelsen.

Ønsker du å bestille julebord i en av våre restauranter? Ta kontakt på  konferanse@eurest.no eller telefon 21 09 67 20.

Del Via:

Aktuelt

Julebord i Oslo

Vi gleder oss til å skape julehygge for deg og dine kolleger. Les mer om hva vi kan tilby her.

Våre selskapslokaler

I våre lokaler kan du arrangere alt fra små mottagelser til julebord, firmafester, bursdager, bryllup, konfirmasjoner og dåp.

Kontakt oss i Konferanse & Selskap

Ta kontakt for booking og omvisning.