Tre kjappe ting å huske på
Ovnstemperatur 225°C
Steketid ca. 12 min
Midterste rille i ovnen
Ingredienser
Deig:
75 g smør eller margarin. Kan også benytte flytende smør/margarin til baking
3 dl lettmelk
25 g fersk gjær
4 – 5 ss sukker
0,5 ts salt
1 egg
Ca. 8-8,5 dl hvetemel
Krem:
3 dl kremfløte
1-2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Egg til pensling
Melis til pynt
Tilberedning:
Smelt smør i en kjele og hell i melken. Varm opp til det er «fingervarmt» – ikke over 37°C.
Smuldre gjær i kjøkkenmaskinbollen og tilsett litt av melkeblandingen. Rør ut gjæren.
Tilsett salt, sukker, sammenpisket egg, resten av den fingervarme melkeblandingen og nesten alt melet.
Arbeid deigen i maskinen kraftig og tilsett mer mel til deigen er smidig, lett og slipper bollen. Ikke for fast.
Sett deigen lunt med et kjøkkenhåndkle over til heving. Deigen er ferdig hevet når den er ca. dobbelt så stor.
Elt deigen sammen i kjøkkenmaskinen og legg den på en melet arbeidsbenk.
Arbeid deigen sammen og rull ut til en tykk pølse, og del den opp i ca. 16 emner.
Trill emnene til like store runde boller og sett de på et stekebrett med bakepapir.
Etterheves under kjøkkenhåndkle i ca. 30 min.
Pisk et egg og pensle bollene. Stek på 225°C i 10-12 minutter på midterste rille.
Bollene er ferdig stekte når de har fått en fin gyllen farge og når man hører en hul lyd hvis man dunker lett på undersiden med fingrene.
Avkjøl bollene på rist.
Montering for ca 8 fastelavnsboller:
Pisk 3 dl kremfløte tilsatt 1-2 spieseskjeer sukker og 1 teskje vaniljesukker til du får en luftig krem.
Rør melis sammen i en kopp med bittelitt vann til du får en fin melisglasur.
Del bollene i to og legg på krem på bunnen, ca. to gode spiseskjeer
Ha på melisglasur på lokket og sett det lett på kremen.
Dryss et tynt lag med melis – benytt en finmasket kaffesil.