Jakt handler om så mye mer enn bare å felle et bytte

For Espen Kihle Johansen handler jakt om å ta del i en matreise – fra jakt til ferdig middagsrett.

Jakt handler om mine forventninger i forkant. Det handler om kameratskap, og det handler om naturopplevelser. Derfor er jakt for meg både en personlig lidenskap, men også en sosial begivenhet. Jeg drives av kameratskapet mellom jaktvenner, men også kameratskapet mellom menneske og dyr. Samarbeidet med hunden er viktig. Å lære hundens instinkter, og lære hvordan man kan utnytte de.

Jakt handler om å lære

Jakt handler om å legge ned tid i forberedelser. Lære, høre på erfaringer og dele av sin egen kunnskap. Det hjelper ikke å være en god skytter om du ikke har lært deg hvordan du skal lese terrenget du går i, og hvordan vær og vind påvirker viltet.

 

Jakt handler om opplevelsen

Opplevelsen av å sitte i lyngen en småkald septemberdag, og høre knitringen fra kaffebålet til lunsj. Å kjenne den friske luften som blander seg med lukten av bålet, mens morgenskodda ligger som et teppe over myrene. Å være varm fordi man er glad og godt kledd i gode klær. Å sette pris på at man har anledning til å kunne sette av tid til å balsamere sjelen i den høstfargede naturen, hvor trærne danner et rød-gult sceneteppe som venter på å bli trukket til side, sånn at du kan tre inn i en verden av opplevelser.

Jakt handler om å komme tilbake

Å komme tilbake etter en lang dag – med eller uten bytte – og få en halvtime i «eftassola» på hyttetrappa. Få av seg jaktstøvlene og nyte en kald pils.

Fangsten den dagen er en bonus oppe i totalpakka på høstjakt.

Jakt handler om tradisjoner

Tradisjonen har jeg arvet fra min bestefar, som var ivrig jeger, og som han arvet av sine. I tiden etter krigen handlet jakta mer om å skaffe mat til familien. Slik er det ikke i dag. Å høste av naturen i dag handler om en naturlig rikdom som kan levere fantastiske matopplevelser. Å få lov til å forvalte og høste av naturen som kokk, for så å tilberede en bedre middag av årets fangst betyr noe ekstra.

Jakt handler om minner

Jeg husker spesielt jaktopplevelsen fra en høstdag i 2017, da min brors hund tok stand kun få meter foran oss. Ut fra skogen kommer to voksne Tiur, hvor jeg og min bror feller hver vår. Det å felle Tiur er gjerne ikke noe man gjør hvert år. Det er en lur og klok fugl, som har lurt oss gang på gang gjennom årene. Det er også det som gir spenningen ved å gå på jakt. Det er ikke bare å gå ut i skogen å hente. Man må jobbe for det.

Lese naturen, været og vindretningen.

Jakt handler om å mestre

Jakt skal ikke være lett. Det skal være utfordrende, og man skal ikke være sikker på å komme hjem med et bytte. Alle ville dyr har overlevelsesinstinkt, og det betyr at jegeren ikke alltid lykkes. Dersom du kan glede deg over jakten selv om bonusen uteblir er kanskje jakt aktiviteten for deg.

Jakt handler om mer enn å felle et bytte – det handler om opplevelsen.

Og sånn skal det også være.

Espen Kihle Johansen er Menyutvikler i Compass Group og jakter i Begnadalen i Innlandet fylke, like ved Valdres.

 

Oppskrifter:

Pannestekt Tiur

Rypesuppe med ristede kantareller

Del Via: