Møt gatekunstneren vår fra Media City Bergen

2018-02-21
En orangutang i legefrakk skuer ut fra en sidevegg på Haukeland sykehus. Lengre øst skiller en lekeplass seg ut med maleriet av en fem meter lang bjørn som leker med en basketball. Og professor Frank Aarebrot smiler til forbipasserende fra betongen på Nygårdshøyden.

 

Thomas Samsonsen, 28, på Media City Bergen foran et av veggmaleriene sine.

- Det var en hyllest, sier Thomas Samsonsen, om maleriet han gjorde av Aarebrot.

Hyllesten ble omtalt på Dagsrevyen og i flere aviser, da maleriet dukket opp like etter den populære valgforskerens død i september.

Gatekunstens hovedstad

Vi i Compass Group fant Thomas rundt et halvt år tidligere. Thomas er nemlig gatekunstneren som ble med inn, og dekorerte veggene på Media City Bergen, MCB. Han gjorde serveringsområdet mer spennende, og mer bergensk. For det er mellom de syv fjell at gatekunsten nå blomstrer.

- Det er ikke lenger bare taggere som blir kunstnere, men også kunstnerne som tar kunsten ut i gatene, forklarer Thomas.

For det er i gatene folk er. Publikum, som kan sette pris på kunsten, stille spørsmål og la seg inspirere.

- Jeg liker responsen til folk, sier Thomas.

Giganthest

Vi er i første etasje på MCB. Thomas har syklet innom før han skal på jobb, for å fortelle om seg selv, og kunsten han har laget.

- For dere har jeg blant annet laget denne hesten, sier Thomas og peker ut en gigantisk svart og hvit Andalusier med hovene hevet.

Små menn omkranser, og prøver å felle dyret. Med 12 manns høyde, er det usikkert om det er hestens eller mennenes dødskamp vi er vitne til. Frosset i øyeblikket stirrer den ned på oss, knappe meter fra bodene i Street Food- konseptet Friends of Food.

- God kunst skal stille spørsmål, men ikke nødvendigvis ha noen svar sier Thomas, og legger til at kunsten kan være provoserende, tankevekkende, eller bare vakker.

Fra vegg til lerret

Han forteller at han og de andre kunstnerne stadig får flere oppdrag. Kontorer, skoler og offentlige bygg ønsker seg gatekunst nå. På lerret, eller rett på veggen.

- Mange av galleriene i Bergen selger gatekunst. Vi tar bare motivene ned i størrelse. En bjørn som dekker fire meter ute på en vegg, kan bli halvannen meter på et lerret, eller 50 centimeter, sier Thomas.

Samfunnskritisk kunst

At mye av kunsten er politisk motivert, ser bare ut til å gjøre den mer populær. På Melkeplassen kan man se Pippi Langstrømpe som barnesoldat, og på Danmarks plass står en tre meter lang ku og suger melk fra ei budeie. Thomas, eller Newton, som han kalles i miljøet, er også politisk.

- Som regel er jeg samfunnskritisk. Det går mye på hvordan vi mennesker handler. At vi tenker kortsiktig når det kommer til natur og miljø. At alt handler om å ha det best mulig akkurat nå. Og hvordan vi behandler dyr. Dyr i fangenskap, og i underholdningsbransjen. De behandler ikke nødvendigvis dyrene godt, sier Thomas.

MCB som galleri

Den sosiale samvittigheten var en av grunnene til at nettopp Thomas ble valgt til å utsmykke MCB. Det at han ikke bare er dyktig, men en kunstner som bryr seg. Derfor fikk han også frie tøyler. De aktuelle veggene ble pekt ut, og så lot vi ham jobbe.

- Det var veldig kjekt å jobbe for Compass Group, sier Thomas.

Han roser de hyggelige og behjelpelige folkene som la til rette for at han kunne stå og male utover kvelden. Da det var mulig å få arbeidsro. Han ser seg rundt og smiler.

- Det er blitt fint her. Jeg liker at dere har dratt inn mye planter. Det ser friskt ut, og man kan se at alt er håndlaget. Møblene er tilpasset til stedet. De snakker med hverandre, sier han fornøyd.

Utstilling på MCB torsdag

Kanskje synes han stedet passer godt som ramme rundt bildene hans også. Denne uken får de forresten selskap. Da er MCB vertskap for gatekunstutstilling, med paneldebatt og avduking av nye verker.

Arrangementet har gratis inngang og går av stabelen torsdag 22. februar klokken 16.00. Det vil være mulig å både møte kunstnerne, og bestille verkene.

Thomas, eller Newton, vil selvfølgelig være der.

Kunsten hans, inkludert maleriet av Frank Aarebrot kan også sees på instagramkontoen tsamsonsen, og hos Kube sine nettsider www.exhibitionnorway.com