Kålrot eller kålrabi er rik på kostfiber og C-vitaminer, og er også en god kilde til B-vitaminet folat. I Norge er det ikke tradisjon for å spise bladene, men disse kan spises. Kålrabistappe er en favoritt, blant annet til pinnekjøtt, men grønnsaken gjør seg også godt strimlet i råkost, til wok, eller ovnsbakt sammen med andre rotgrønnsaker. Kjært barn har mange navn og morsomme navn! I USA kalles kålrot Rutabaga eller Swedish turnip. I Nord-England er det kjent som snagger og i Skottland Neep. I en del regioner er turnip også vanlig å si for Kålrot, men dette relateres vanligvis til neper.
Visste du at…
… før var det tradisjon å lage Halloween-lykter av Kålrot i Skottland, Nord-England, Vest-England og Irland. Som vi alle vet ble Kålroten etter hvert erstattet med gresskaret, men vi beholdt det i maten!
Kok biter av kålrot med gulrot og litt potet. Mos det grovt med litt smør og smak til med salt og pepper så har du en super kålrabbistappe. Prøv også å bak det i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter med litt honning og rosmarin. Eller, test ut denne kålsalaten fra vårt ESS Culinary Team:
https://www.compass-group.no/kalsalat/