Hva er egentlig skrei og hva er det som gjør den så spesiell?
Du er nok ikke alene om å være litt forvirret når det gjelder denne spesielle torsken som vi hører så mye om, spesielt rett etter nyttår. For skrei er torsk, men det er ikke den samme torsken som lever langs norskekysten til vanlig. Skrei er nemlig en helt egen torskestamme som har ulikt DNA, adferd og utseendet fra vår vanlige og hjemlige kysttorsk.
Skreien tilbringer mesteparten av sitt liv i Barentshavet, men når den skal gyte kommer den inn til norskekysten. Rundt 40 prosent av skreien gyter i Lofoten, mens resten benytter seg av hele kyststripen – helt nede ved Haugesund, opp langs Mørekysten og helt opp til Sørøya i Finnmark.
Fordi skreien må tilbakelegge store avstander blir den mer muskuløs enn vår hjemlige torsk, og er naturlig nok også en bedre svømmer. Dette gjør den større og litt spissere i formen enn vanlig torsk, som er mer buktung. Mange vil hevde at selve kjøttet i skreien er fastere og har mer spenst enn den vanlige norske torsken, som er hverdagshelten vi ellers finner på bordet resten av året.
Vår menyutvikler Espen Kihle Johansen har satt sammen en nydelig oppskrift på skrei som du kommer til å elske.
4 Porsjoner
Ingredienser:
Fisken
800 g Ryggfilet av skrei, uten skinn og bein
1 ss Salt
2 fedd Hvitløk
1 ss Smør
Salat av savoykål
300 g Savoykål
200 g Gulrot
1 pakke Ertespirer
1 kvast Dill
Smørsaus
1 stk Sjalottløk, finhakket
1 dl. Hvitvin
5 ss Usaltet smør
Bakte småpoteter
800 g Småpoteter, type perlepotet eller tilsvarende
2 ss Olivenolje
Tilberedning:
Poteter vendes i olivenolje og krydres med salt og pepper.
Bakes i ovn på 180 ºC til potetene er møre.
Kål
Riv av bladene fra savoykålen og kutt vekk den grove stilken midt i bladene.
Bladene strimles så i tynne strimler.
Kok opp lettsaltet vann, og gi savoykålstrimlene et raskt oppkok.
Tøm deretter av kokevannet og avkjøl i isvann. Sil godt av vannet og tørk kålen med tørkepapir.
Bland tynne strimler av gulrot, som gjerne kan kuttes med mandolin, sammen med savoykålen. Klipp av ertespirene og dillen, og bland sammen med grønnsakene.
Smak til med salt, pepper og et par dråper god olivenolje rett før servering.
Saus
Ha finhakket sjalottløk i en liten kjele. Hell på hvitvin og reduser til 1/3 av mengden.
Pisk inn små treninger av kaldt usaltet smør.
Smak til med salt og pepper.
Skrei
Skjær skreiryggen i porsjonsstykker på ca. 200 gram.
Dryss over salt og la fisken trekke til seg saltet i 6 til 7 minutter.
Skyll av saltet og tørk fiskestykkene med tørkepapir.
Smør en ildfast form med litt smør i bunn. Legg i fiskestykkene og krydre de med pepper.
Legg i et par grovknuste hvitløksfedd og legg på en liten bit smør på toppen.
Bakes på 180 ºC i ca. 10 minutter.
Vel bekomme!