Ovnsbakt torsk med sennepssaus og ertepuré

Ovnsbakt torsk er en herlig helårsrett som virkelig kan løftes dersom du har litt av julens herligheter liggende igjen i kjøleskapet.

Når det nye året starter sitter man ofte igjen med mat og tilbehør fra julen, som man kanskje ikke bruker så ofte resten av året. Mange hverdagsretter kan virkelig løftes med noen av julens deilige ingredienser.

I et vanlig norsk kjøleskap er det mange som «brenner inne» med for eksempel grov sennep etter julen. Dette er en ingrediens som fungerer ypperlig i sauser og andre retter. Derfor har vi laget en nydelig klassisk norsk torskerett, med en smakfull sennepssaus ved siden.

Vi håper det smaker!

 

Oppskriften er beregnet på 4 porsjoner

 

Ingredienser:

800 g                    Fersk torskerygg med skinn

8 ss                        Grovt havsalt

 

Ertepuré

600 g                    Frosne grønne erter

40 g                       Godt smør

 

Sennepssaus

20 g                       Smør

20 g                       Hvetemel

2 dl                        Helmelk

2 ss                        Grov sennep

1 ss                        Dijon sennep

4 ss                        Saft av frisk sitron

Salt og pepper etter smak

 

Baconblanding

40 g                       Bacon

60 g                        Godt smør

 

600 g                    Perlepotet, eller annen småpotet

Persille og tynne skiver reddik til pynt – Kan eventuelt sløyfes.

 

Tilberedning:

 

Vend poteter i noen dråper olje, og krydre med salt og pepper.

Bakes i ovn på ca. 180 grader til de er gylne og møre.

 

Kutt bacon i terninger. Stekes gyllent og sprøtt i pannen.

Tilsett godt smør, og smelt dette inn sammen med baconet.

Varmes opp før servering.

Ertepuré

Gi ertene et raskt oppkok i lettsaltet vann. Sil av kokevannet og tilsett kaldt smør.

Kjøres til en grov puré med stavmikser.

Smak til med salt og pepper. Holdes varmt til servering.

Sennepssaus

Smelt smør i en gryte. Rør inn hvetemel slik at du får en klassisk jevning.

Spe med ca. halvparten av melken. Kok opp under stadig omrøring og rør ut alle klumpene.

Spe med resten av melken og la sausen koke i 5 minutter for å fjerne melsmaken.

Smak til med grov og sterk sennep, salt, pepper og saften av frisk sitron.

Fisken

Fersk torskerygg eller torskefilet porsjoneres i fire fine serveringsstykker.

Fyll et tynt lag med grovt havsalt i bunn av en ildfast form

Legg torskestykket på toppen av saltet med skinnsiden ned.

Bakes i ovn på ca. 180 grader til fisken nesten er bakt helt gjennom. Ta ut formen og la fisken hvile på saltet et par minutter. Løft fiskestykkene ut av formen og fjern skinnet og eventuelt salt som har festet seg på fiskestykkene.

Legg opp

 

 

Del Via:

Aktuelt

Breakfast Burrito med chorizo og salsa

Tortilla igjen fra fredagstacoen? Lag en saftig breakfast burrito

3 måter å gi nytt liv til gammelt brød

Alle har opplevd å ha tørt brød liggende på benken. Oftest havner det i søpla, men halvgrovt eller fint brød kan forvandles til fristende desserter på disse tre enkle måtene.

Glutenfri bananpannekaker

Dette er en enkel oppskrift som gir nytt liv til gamle bananer – en råvare mange ofte glemmer på kjøkkenbenken. Disse pannekakene kan spises både til frokost, eller serveres som en dessert. Bruker man glutenfritt havremel har man også et fint glutenfritt alternativ.